-
Gözden kaçırmayın
Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Somut Olmayan Kültürel Mirasını Koruma ve Geliştirme Toplantısını GerçekleştirdiTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin örtü altı tarım alanlarında Avrupa'da ikinci, dünyada dördüncü sırada olduğunu söyledi. Son 21 yılda seracılık yüzde 123 büyüyerek toplamda ulaştığı 9,4 milyon tonluk üretim ile sebze ve meyve arzında önemli bir konuma geldiğimizi belirtti. Antalya'da düzenlenen Seracılık Çalıştayı'nda konuşan Bakan Yumaklı, Antalya'nın seracılığın başkenti olduğunu ve önemli gelişmeler kaydettiğini vurguladı.
Tarım sektöründe yapılan hibe destekleri, uygun faizli finansman seçenekleri, TARSİM, Ar-Ge çalışmaları ve yapısal reformlar ile birlikte tarımsal üretimi desteklediğimizi dile getiren Yumaklı, Türkiye'nin tarımsal hasıla bakımından Avrupa'da birinci sırada ve dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirtti. Seracılığın son 21 yılda yüzde 123 büyüyerek 9,4 milyon tonluk sebze ve meyve arzı sağladığını, örtü altı üretim alanlarında Avrupa'da ikinci, dünyada ise dördüncü sırada olduğumuzu ifade etti. Çalıştayda tarımsal üretim alanındaki sorunlar ve sektörün geleceğinin değerlendirileceğini ve çıkacak sonuçların dikkate alınacağını vurguladı.
Bakan Yumaklı, Türkiye'nin coğrafi konumu sayesinde 4 saatlik bir uçuşla 67 ülkeye ulaşabildiğini ve dünya nüfusunun yüzde 20'sine ulaşabilecek bir imkanın olduğunu belirtti. Tarım sektöründe seracılığın büyük bir rol oynadığını ve Türkiye'nin bu alanda önemli bir konumda olduğunu ifade etti. Ülkemizdeki seracılık üretim alanlarının yüzde 92'sinin Hatay'dan İzmir'e kadar olan sahil şeridinde bulunduğunu ve 61 binden fazla üreticinin 485 bin dekar kayıtlı alanda üretim yaptığını aktardı. Bakan Yumaklı, kayıt altında olmayan alanların analiz edilemediğini ve bu alanları kayıt altına almaya çalıştıklarını belirtti ve bundan sonra da üzerinde durmaya devam edeceklerini söyledi.
Sera üreticilerine sağladıkları desteklerin sektörün gelişmesine önemli katkılar sağladığını belirten Yumaklı, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi, IPARD uygulamaları, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri ile işletme kredisi kullanımlarında faiz indirimi gibi önlemlerin devam edeceğini vurguladı. Mevzuatları seracılığın teşvik edilmesine yönelik olarak yenilediklerini ve sadece mevzuat değişikliği yapmadıklarını, sektöre yatırım yapan, üreten herkesi desteklediklerini belirtti. Ayrıca Türkiye'nin jeotermal enerji kaynakları açısından dünyada 7. ve Avrupa'da ise birinci sırada olduğunu aktardı.
Tarım Bakanı Yumaklı, Organize Tarım Bölgeleri'ne yönelik çalışmalara hız verdiklerini ve Aydın ve Denizli'deki OTB'lerde üretimin başladığını söyledi. Ayrıca Gönen'de dünyanın en büyük OTB'sinin kurulması için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Yumaklı, üretimin teknolojiden faydalanılarak ve alanların verimli kullanılarak artırılabileceğini ifade etti ve Türkiye'nin örtü altı üretimde önemli bir altyapıya ve insan gücüne sahip olduğunu söyledi. Bakan Yumaklı, çalıştayın başarılı olmasını temenni etti.
Bakan Yumaklı, daha sonra tohum, fide, çiçek ve işlenmiş sebze üreten bir serada incelemede bulundu. Bu serada aşılama yöntemiyle fide üretimi yapıldığını vurgulayan Yumaklı, bu yöntemin kaliteli ve hastalıklara dayanıklı fideler elde etmek için önemli olduğunu belirtti. Ayrıca zirai ilaç ve gübre kullanımının minimum dereceye indirildiğini ve serada yapılan başarılı çalışmalardan dolayı merkez çalışanlarına teşekkür etti. Yumaklı, Antalya'nın seracılık açısından önemli bir şehir olduğunu ve dünyada sayılı ülkelerden biri olduğumuzun göstergelerinden biri olduğunu ifade etti. Bakan Yumaklı ayrıca Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nü ziyaret etti ve personele teşekkür etti.
Yorumlar
Yorum Yap