-

Gözden kaçırmayın

Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Somut Olmayan Kültürel Mirasını Koruma ve Geliştirme Toplantısını GerçekleştirdiKayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Somut Olmayan Kültürel Mirasını Koruma ve Geliştirme Toplantısını Gerçekleştirdi

Bakan Tunç: 8. Yargı Paketi'ni Hayata Geçirdik, 9. Yargı Paketi'nin Hazırlıklarını Tamamlamak Üzeriyiz

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 8. Yargı Paketi'nin uygulamaya konulduğunu ve şu anda 9. Yargı Paketi'nin hazırlıklarının tamamlanma aşamasında olduğunu söyledi. Tunç, yargı reformu strateji belgesi ve insan hakları eylem planı kapsamında mevzuatta değişiklikler ve yenilikler yapmanın gayretinde olduklarını belirtti.

Adalet Bakanı Tunç, Kadıköy'de düzenlenen Ceza İnfaz Kurumlarında Teknoloji Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, cezaevlerinde teknolojinin kullanılmasının giderek önemli bir konu haline geldiğini vurguladı. Konferans kapsamında dijital rehabilitasyon, akıllı teknolojilerin ceza infaz kurumlarında kullanımı, yapay zeka ve insan hakları gibi konuların ele alınacağını aktardı.

Bakan Tunç, Türkiye'nin son 22 yılda hukuk devleti, temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi ve ceza adalet sisteminin insan haklarına uygun şekilde ilerletilmesi konularında önemli adımlar attığını belirtti. Temel kanunların tamamını çağın gereksinimlerine uygun hale getirdiklerini dile getiren Tunç, Türkiye'nin en çağdaş ve en yeni temel kanunlara sahip olduğunu ifade etti.

Bakan Tunç, yasalarda yeni değişikliklerin gerekliliğini toplumun ihtiyaçları ve bilişim teknolojilerinin gelişimi doğrultusunda ortaya çıktığını belirterek, bu doğrultuda reform çalışmalarını sürdüreceklerini ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 9. Yargı Paketi'ni sunacaklarını söyledi. Tunç, son 22 yılda yapılan anayasa değişiklikleriyle temel hak ve özgürlükleri genişlettiklerini ve demokratik hukuk devleti ilkesini güçlendirdiklerini vurguladı.

Adalet Bakanı Tunç, ceza infaz sisteminde teknolojinin kullanılmasına yönelik önemli projelere imza attıklarını ifade etti. E-duruşma sistemi ile şu ana kadar 1 milyon 670 bin duruşmanın gerçekleştirildiğini belirten Tunç, elektronik tebligat uygulamasının da büyük bir ilerleme olduğunu ve tasarruf sağladığını dile getirdi. Tunç, ayrıca ceza infaz kurumlarında akıllı teknolojilerin kullanılması projesi olan ACEP'in önemini vurgulayarak, hükümlü ve tutukluların cezaevlerinden sesli ve görüntülü konuşma imkanlarına sahip olduklarını söyledi.

Bakan Tunç, cezaevlerinde e-doktor ve e-kantin gibi uygulamaların yanı sıra elektronik dilekçe, elektronik mektup, elektronik kütüphane ve elektronik kitap talepleri konusunda çalışmalara devam ettiklerini açıkladı.

Bakan Tunç, cezaevlerini birer eğitim merkezi olarak gördüklerini belirterek, suçluların ıslahı ve eğitimlerinin aksamaması için önemli tedbirler aldıklarını ifade etti. Şu anda cezaevlerinde 63 bin hükümlü ve tutuklunun eğitim gördüğünü dile getiren Tunç, çeşitli seviyelerde eğitim veren 893 öğretmenin görev yaptığını ve 1700 atölyede üretim yapıldığını söyledi. Ayrıca cezaevlerindeki kurslardan 158 bin kişinin faydalandığını aktardı.

Adalet Bakanı Tunç, son 22 yılda uygun olmayan 394 cezaevinin kapandığını ve insan haklarına uygun olan 299 yeni cezaevinin hizmete açıldığını belirtti. Bakan Tunç, cezaevlerindeki yoğunlaşmanın çözümü için çalışmalara devam ettiklerini dile getirdi.